Boerenkaas

Boerenkaas is kaas die echt op de boerderij bereid is. Dat elke boerenkaas uniek is, een eigen verhaal heeft, dat geen kaas hetzelfde smaakt. Dat boerenkaas altijd van rauwe, onverhitte melk wordt bereid en dat je het seizoen proeft in boerenkaas.

Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een boerenkaas? Kan iedere boer zijn kaas niet boerenkaas noemen? Nee! Boerenkaas heeft een door de EU beschermde naam, het is een zogenaamde Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS).

Alleen halfharde kaas die op de boerderij wordt gemaakt en bereid is met verse rauwe melk mag boerenkaas heten. Je herkent echte boerenkaas aan het kaasmerk. Vlak voordat boerenkaas onder de kaaspers gaat, legt de boer het kaasmerk op de kaas. Het kaasmerk heeft de vorm van een tonnetje. Je leest er precies op wat voor soort boerenkaas je in handen hebt. Inclusief een uniek nummer zodat elke kaas traceerbaar is.

Ons land kent heel wat boerenkazen. Van geit, schaap en koe. Jong, belegen, oud en overjarig. Boeren die zich hebben gespecialiseerd in het zelf verwerken van de melk van hun melkveestapel (meestal koeien) tot Boerenkaas. Zij gebruiken voor het kaasmaken dagverse melk, rechtstreeks van de koe. Boerenkaas is dus altijd bereid van zogenaamde ‘rauwe’ melk. Melk die verder geen enkele behandeling heeft ondergaan. Juist dát maakt – samen met de ambachtelijke bereiding – de smaak van boerenkaas zo rijk, krachtig en uniek. Alle smaakeigenschappen van de melk blijven immers behouden. Meestal is de kaasbereiding het werk van de boerin. Bij de bereiding van Boerenkaas heeft iedere boerin haar eigen receptuur en haar eigen manier van werken.

Wij zijn gespecialiseerd in Boerenkaas, proef eens een van onze speciaal geselecteerde Boerenkazen. Geniet méér van Boerenkaas.